PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ki, hova és mennyi időre menjen Amerikába

2013.05.24. 10:37 |  Bede Márton

A "mennyibe került?" után a legtöbbször arra a kérdésre kellett válaszolnom, hogy "és én hova menjek Amerikában?". Erre vissza szoktam kérdezni, hogy az érdeklődő járt-e már Ázsiában, és ha nemmel válaszol, akkor felhívom a figyelmét arra, amit egyszer már itt is megírtam részletesen: aki még nem járt sehol Európán kívül, az kezdje Ázsiával. Kivéve, ha valamiért tényleg Amerika érdekli jobban, spanyolul akar beszélni, maja romokat akar látni, vagy valami hasonlóan speciális, Ázsiában nem megvalósítható igénye van.

A mindenképpen Amerikába vágyó kérdezőknek mind azt válaszoltam, hogy kezdjék Peruval. Kanadán (és néhány karib szigeten) kívül a kontinens minden országában jártam, és egészen biztos vagyok abban, hogy itt Peru a legérdekesebb, legváltozatosabb, legszórakoztatóbb ország, ahol bármilyen érdeklődésű utazó talál magának valamit. A természet parádés, ráadásul nagyon színes, a tengerparti sivatagtól az Andok csúcsain és fennsíkjain át Amazónia dzsungeléig. Az egész kontinensen itt van a legtöbb konkrét látnivaló, preinka romoktól spanyol gyarmati városokon át az indián piacokig. Peru egy része jellegzetesen latin, a másik viszont az egészen egzotikus kecsua magashegyi indián. Latin-amerikai mércével az ország egész olcsó úticél, ráadásul messze, de nagyon messze itt lehet a legjobbakat enni. Aki még nem járt Peruban, annak tényleg minden Peru mellett szól.

Van viszont még egy csomó értelmes úticél Latin-Amerikában, és a jó hír, hogy nem mindegyikre kell rászánni 19 hónapot. Az alábbiakban a rendelkezésre álló idő alapján próbálok ötleteket adni vakációra, függetlenül attól, hogy mi mennyibe kerül. Egyébként is mindent meg lehet oldani borzalmasan sok, és egészen kevés pénz elköltésével is.

1 HÉT
Egy hétre ne menjen senki Amerikába, meg úgy általában se sehova, ahova hat óránál és három időzónánál többet kell repülni. Szerintem 10 nap a minimum, amiért megéri átrepülni az Atlanti-óceánt, és még akkor is nagyon okosnak kell lenni, és főleg bírni az időeltolódást, hogy tényleg megérje kifizetni azt a sok pénzt a repülőjegyért

10 NAP
Belize Magyarország ötödényi területen van dzsungel, maja romok, latin és főleg nagyon laza karib kultúra, világszínvonalú búvárkodás, valamint még karib mércével is paradicsomi szigetek. Tíz napra ebből azért lehet válogatni.
Costa Rica Közép-Amerika egyik legkisebb, legfejlettebb, legjobb infrastruktúrával rendelkező, és így legkönnyebben bejárható országa. Tíz napba bele kell férnie egy kis tengerparti döglésnek az ország keleti vagy nyugati partján, és el lehet menni egy-két látványos vulkánokkal teli, szépen rendben tartott nemzeti parkba is.
Dominika + még 1 sziget A Dominikai Közösség a kisebb karibi szigetek közül szerintem messze a legérdekesebb. El lehet ott tölteni tíz napot is, de teljesen érthető, hogy aki idáig eljutott, annak már azt mondja  a benne élő kisördög, hogy érdemes lenne még egy szigetre átkukkantani a környéken. Saint Lucia szerintem jó választás erre a célra.

2 HÉT
Costa Rica + Panama A fent részletezett Costa Rica-i programot ki lehet egészíteni egy gyors látogatással Latin Amerika legkozmopolitább városában, Panama Cityben, meg lehet nézni a nagyon érdekes csatornát, és ebben az esetben érdemes nem Costa Ricában, hanem Panama csendes-óceáni partján strandolni, és esetleg még merülni is párat.
Jamaica A szigetet csak haladó utazóknak ajánlanám, de aki túl tudja magát tenni a nehézségeken, kellően vagány és önálló, az két hét alatt rendesen bejárhata Jamaicát. Ennyi időbe belefér Kingston, néhány nap a tengerparton, és lehetőleg bérelt autóval kocsikázás a sziget hegyes belsejében.
Nicaragua Közép-Amerika legszegényebb, legszerencsétlenebb, ugyanakkor legbarátságosabb és leglatinabb országa. A Corn Islands talán nem fér bele ennyi időbe, a gyarmati városok, a hatalmas Nicaragua-tó és szigetei, valamint néhány vulkán közelebbi megtekintése viszont igen.
Szél felőli szigetek Én a Dominikai Közösségben, Saint Lucián, Saint Vincenten és a Grenadine-szigeteken és Grenadán többet töltöttem két hétnél, de aki belehúz, bele tudja sűríteni ennyi időbe mind a négy országot. Vagy legrosszabb esetben kihagy egyet. Ennyi úgyis elég lesz a lehengerlő karib életérzés megismeréséhez.

3 HÉT
Argentína A hatalmas Argentínába ennyi idő alatt még belekóstolni is alig lehet, de tisztában vagyok azzal, hogy sokan akarnak oda menni, és három hétnél hosszabb vakációja keveseknek van. Nyilván mindenki Buenos Airesbe érkezik, ahonnét ellenállva a kísértésnek Uruguayt kihagyva el kell indulni dél felé, és jó sok időt eltölteni Patagóniában, majd visszafelé a Bariloche környéki tóvidéken. Bálnaszezonban a Península Valdés a világ egyik legnagyobb száma, aki viszont inkább az Andokra kiváncsi, az jusson fel néhány napra Salta környékére. Az Iguazút egy nap alatt meg lehet nézni, azt az egy napot viszont vétek lenne bárhol máshol tölteni.
Brazilia Lásd Argentína, csak Brazília még nagyobb. Amennyiben tényleg csak három hetünk van, érdemes Rióval kezdeni, bulizni egy csomót, évszaktól függően északon vagy délen eltölteni néhány napot a semmihez sem hasonlítható brazil strandkultúrában, és megnézni a dzsungelt Amazóniában, vagy még inkább az állatokat a Pantanal mocsárvilágában. Ezt a programot persze csak sok belső repülőjárattal lehet teljesíteni, és akkor már talán bele fér néhány nap Minas Gerais brazilbarokk kisvárosaiban is. Az Iguazú itt is kötelező.
Bolívia Latin-Amerika legkevésbé latin országában ennyi idő alatt meg lehet nézni a legfontosabb dolgokat. La Pazból gyorsan el kell menekülni a Titicaca-tóhoz vagy Rurrenabaquéba, az utóbbi körül legalább egy néhány napos túrával. Az Uyuni sósivataga és a magashegyi, színes lagúnák, kihagyhatatlanok. Sucre Bolívia legszebb és legélhetőbb városa, Potosíba viszont éppen az ellenkezőjéért, a nyomasztó múltért és a bányászok borzalmas jelenéért érdemes elmenni.
Chile A világ leghülyébb formájú országán csak végigszaladni lehet ennyi idó alatt. Délről kezdve a Torres del Paine Latin-Amerika leglátványosabb természeti csodája, és több napot is megérdemel, akárcsak Chiloe szigete. Néhány nap a chilei tóvidéknek is kell, a maradékot pedig érdemes északon, az Atacama-sivataban és az Andok legmagasabb csúcsai közt eltölteni. Amennyiben marad még pár nap, azt vagy Santiagóban a kontinens egyik legélhetőbb városában, vagy Valparaísóban, a közeli buliközpontban kell eltölteni.
Ecuador + Galápagos-szigetek Ecuador az egyetlen latin dél-amerikai ország, amely nem nyomasztóan nagy. Két hétbe belefér egy dzsungeltúra, az Andok és Amazónia találkozásánál emelkedő köderdők, valamint az ittani kecsua indián kultúra is. A fennmaradó egy hétben pedig ha nem is lehet a Galápagos-szigeteket kimeríteni, de rendesen megnézni azért igen.
Guatemala Egyértelműen Közép-Amerika legérdekesebb országa, ahol mindent lehet látni, ami a két kontinenst összekötő földnyelven jó. Vannak maja romok, nagyon színes indián piacok és falvak, magashegyi kukoricaföldek, tökéletesen megmaradt gyarmati városok, dzsungel, barlangok és még egy kis karib darab is. Jóval többet is el lehet itt tölteni, mint három hét.
Guyanák Francia-Guyanába tényleg csak a megszállottak és a nagyon gazdagok menjenek. Suriname-ban viszont a főváros Paramaribo és az Amazónia felől jövő folyók megérnek legalább egy hetet. A messze legérdekeseb Guyanában ennyi idő alatt néhány napot lehet tölteni a karib Georgetownban, néhányat valahol a dzsungelben, és talán-talán egy kicsit a Rupununi szavannán.
Kolumbia Hiába nagy ország, mivel Kolumbiába az ember nem a kihagyhatatlan látnivalókért megy, hanem a latinságért, abban azért ennyi idő alatt meg lehet merítkezni. Cartagena engem annyira nem nyűgözött le, de lebeszélni sem akarnék senkit róla, inkább azt mondanám, hogy érdemes a karib partvidék eldugottabb szakaszaival is foglalkozni. Medellín Dél-Amerika egyik legkellemesebb városa, a kávétermelő hegyvidék pedig Kolumbia legszebb része.
Paraguay Senki sem fogja Paraguayjal kezdeni Latin-Amerikát, de aki már járt egy-két helyen a kontinensen, az imádni fogja az ország elsöprő latinságát. Asunciónra elég két nap, északon és nyugaton viszont bármennyi időt el lehet tölteni, akár a Paraguay-folyó vonzáskörzetében, akár a teljesen kies Chacón. Paraguayban sehogy sem lehet gyorsan közlekedni, szükség lesz arra a három hétre.
Patagónia Dél-Amerika legdélebbi csücskébe csak november és március között érdemes menni, és még így is garantált a sok napnyi rossz idő. Chiléből a már említett Torres del Painét érdemes belevenni a programra, és talán a fjordok közt kanyargó Carretera Australt, ahol én sajnos nem jártam. Argentínában a Tűzföldet, a Fitz Royt és a gleccsereket, valamint a szintén említett Península Valdést. Legalább néhány napra autót kell bérelni, és ez az a vidék, ahol az is megszereti a kirándulást, aki egyébként utál gyalogolni.
Peru Ennyi idő alatt Perut még közepesen rendesen sem lehet bejárni, de azért három hét elég az alapokhoz. Ebbe bele kell férnie Cuzcónak és a környékének, természetesen a Machu Picchuval együtt, Limának, a Nazca-vonalaknak, az északi sivatagos rész preinka emlékeinek, és talán Arequipa óvárosának és a Colca-kanyonnak is.

1 HÓNAP
Argentína + Uruguay Lásd három hetes program, megfejelve ízlés szerint vagy a Mendoza környéki borospincékkel, vagy egy hosszabb patagóniai gyalogtúrával, vagy Közép-Argentína pampáival, vagy néhány nappal Uruguayban.
Brazília Vagy a három hetes programot érdemes jobban elnyújtani, vagy ismét csak ízlás szerint hozzáadni még egy úticélt: Salvador da Bahíával a brazil kultúra megszállottainak, Brazíliavárost a modern építészetért rajongóknak, vagy Sao Paulót azoknak, akik imádják a nagyon nagy városokat.
Chile + Húsvét-sziget Lásd három hetes chilei program, plusz egy hét a Húsvét-szigeten.
Guatemala + Dél-Mexikó Kicsit le kell nyesni a három hetes programból, hogy legyen idő átugrani Dél-Mexikóban Chiapas maja romjaihoz és indián falvaihoz, valamint a Yucatán-félsziget maja emlékeihez és karib strandjaihoz.
Guyana Ahhoz képest, hogy milyen kevesen járnak itt, a legérdekesebb ország Dél-Amerikában, elsősorban tapasztalt utazóknak. Egy hét a karibi sávban, aztán a maradékban be az ország belsejébe, pénztárcától függően válogatva a dzsungel és a Rupununi-szavanna szállásai és programlehetőségei közt.
Karib szigetek A kéthetes jamaikai és szél felőli szigetekei utak egymás után.
Nicaragua + Salvador + Honduras A kéthetes nicaraguai programhoz mindenképpen érdemes hozzácsapni a Corn Islandst. Hondurasban Copán maja romjai és az utilai búvárkodás a két kihagyhatatlan program, az egészen apró Salvadorból pedig néhány nap alatt lehet látni a hegyvidéki kisvárosokat és talán a Csendes-óceán partját.
Patagónia + Antarktisz A három hetes patagóniai túrára kell még ráhúzni a 10-11 napos antarktiszi programot. Nem lesz olcsó, főleg nem itthonról lefoglalva.
Peru Lásd három hetes program, amihez helyenként még hozzá kell csapni pár napot, a maradék időt pedig vagy Amazónia dzsungelében, vagy méginkább a Chachapoyas-vidék köderdőiben kell tölteni.

2 HÓNAP
Peru + Bolívia Az egyhónapos perui program, csak így belefér a köderdős vidék és Amazónia is. Plusz a háromhetes bolíviai túra.
Brazília Az egyhónapos túrához választható egy-egy program közül ennyi időbe mindegyiknek bele kell férnie, és több időt lehet eltölteni a parti sávban dél- vagy észak felé poroszkálással is.
Argentína + Chile A két egyhónapos program kombinációja.

4 HÓNAP
Közép-Amerika Ennyi idő alatt Panamától Belize-ig (vagy fordítva) az egész földszorost végig lehet járni, és egy kis idő Mexikóra, vagy legalábbis a déli részére is jusson.
Argentína + Chile + Bolívia + Peru A fenti két kéthónapos program együtt.
Bolívia + Peru + Ecuador + Kolumbia A kéthónapos Peru + Bolívia programból a Perut még tovább kell nyújtani egy héttel, vagy több időt töltve a kecsua vidékeken, vagy túrázással, vagy valami eldugottabb ősi civilizáció romjainak felfedézésével. Ez után jöhet a háromhetes ecuadori program, kicsivel több idővel a Galápagoson, majd a háromhetes kolumbiai útvonal megfejelve néhány nappal Bogotában és a fővárostól északra található hegyekben.
Kolumbia + Brazília Ez a latin-amerikai partytúra, a kontinens két legbulisabb országával. Kombináljuk a kéthónapos brazil programot a három hetes kolumbiai túra Bogotával és a környékbeli hegyekkel feldobott verziójával, és minden egyes településen legalább egy éjszaka dobjuk el teljesen az agyunkat.

FÉL ÉV
Mexikó + Közép-Amerika Lásd négyhónapos közép-amerikai program, plusz két hónap abban a Mexikóban, amire nekem sajnos nem volt időm.
Karib szigetek + Közép-Amerika Az elsőben a két, a másodikban a négy hónapos program,
Argentína + Chile + Bolívia + Peru + Brazília Négy hónap az első négy, kettő az utolsó országban.
Közép-Amerika + Kolumbia + Venezuela A négyhónapos közép-amerikai túra után hajózzunk át Kolumbiába, töltsünk el ott egy hónapot, majd Venezuela déli részén nézzük meg a Salto Ángelt, a Roraima tepuyt, és talán még egy kis idő jusson a Gran Sábana síkságára is.

1 ÉV
Dél-Amerika Én szinte pontosan 13 hónapot töltöttem a kontinensen. Meg kell húzni egy kicsit jobban, és akkor belefér egy évbe. Vagy mégis 13 hónapig maradni…

19 HÓNAP
Lehet utánam csinálni!

Címkék: szaktanácsadás utazás után

süti beállítások módosítása