PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Legek

2012.07.30. 07:08 |  Bede Márton

Az út legemlékezetesebb pillanatai ilyen, olyan, sőt, még amolyan szempontból is.

Általános
Legdrágább nap: 219 USD. 2012.04.16, Galápagos-szigetek, Ecudor. Ez történik, ha az ember ott búvárkodik, ahol az ilyesmit a világon talán a legdrágábban mérik. Az antarktiszi utat itt nem számolom, az napokra lebontva drágább volt. És azokat a napokat sem, amikor repülőjegyre kellett költenem.
Legolcsóbb nap: 10 USD. 2012.10.04, Aranaputa, Guyana. Egy egész éjszakás minibuszozás után csak aludtam a porban, meg néztem, ahogy a helyi férfiak berúgnak.
Legtöbb nap fehér arc nélkül: Pontosan hét. Concepción-Bahía Negra-Filadelfia, Paraguay.
Leghosszabb idő magyar turista nélkül: 11 hónap alatt még nem futottam össze olyan magyarral, aki Magyarországon is él, amikor éppen nem utazik. Volt néhány ilyen esetem is, de velük mind előre leszerveztük a randit.
Legjobb nap: Quadbérlés a Húsvét-szigeten, cirkálás össze-vissza. alvás egyedül egy elhagyatott tengerparton, aztán másnap a sziget legmagasabb pontjának megmászása..
Legfeleslegesebb nap: Két-két nap az argentínai Belénben és a perui Cajamarcában, betegen.
Legnagyobb csalódás: Ahhoz képest, hogy mit vártam tőle, egyértelműen Salvador de Bahía, Brazília
Legkellemesebb meglepetés: Hogy ha az ember tud spanyolul, Latin-Amerikában tényleg borzasztóan egyszerű utazni.
Legfárasztóbb nap: 8 óra csuromvizes kajakozás az Ibané és a Paraguay folyókon, trópusi viharban. A végén olyan fáradt voltam, hogy remegett a lábam, és nem bírtam megfogni semmit.
Legmagasabb pont: Körülbelül 5750 méter, Chachani, Peru.
Legalacsonyabb pont: -38 méter, The Pit cenote, Playa del Carmen mellett, Mexikó.
Legbüdösebb pont: A paramaribói piac délután, amikor már minden rohad. De említést érdemel a guyanai Georgetownból a repülőtérre vezető út nagy része is, amit befogott orral kell megtenni.

Látnivalók
Legjobb ország természetileg: Chile.
Legrosszabb ország természetileg: Salvador.
Legjobb ország látnivalóilag: Peru.
Legrosszabb ország látnivalóilag: Grenada.
Legjobb nagyváros: Santiago de Chile és Medellín.
Legrosszabb nagyváros: Salvador de Bahía, de Caracasban nem voltam.
Leglepukkantabb város: Potosí, Bolívia és Juliaca, Peru, de az utóbbit szerencsére csak a busz ablakából láttam. Fővárosok közül Managua.
Legbulisabb város: Rio de Janeiro, és a chilei Valparaíso szilveszterkor.
Legszebb természeti látványosság: A Torres del Paine, a Mirador Torrestől nézve.
Legszebb, ember építette akármi:A brasíliai katedrális.
Legszebb naplemente: A Punta Arenas-Puerto Natales buszúton másfél órán át bámult lila orgia. Az a nap a Húsvét-szigeten, amikor egyetlen felhő sem takarta a Csendes-óceánba belebukó napot. Egy vihar utáni naplemente Kolumbia karib partján, olyan színekkel az égen, amilyeneket még soha nem láttam. Karib tökély Tobacco Caye-en, Belize-ben.
Legszebb napfelkelte: Tongariki, Húsvét-sziget. Minden nap hajlandó lennék korán kelni, ha láthatnám, ahogy egy rakás moai mögött elkezd világosodni. Legjobb múzeum: Museo Larco, Lima, Peru. És az Inhotim a brazíliai Belo Horizonte mellett.
Legbénább múzeum: Memorial dos Povos Indígenas, Brasília.
Legviccesebb templom: Az az egészen furcsa hely a brazíliai Pipában, ahol az oltár egy brazil zászlóval letakart szörfdeszka volt, a gyülekezet pedig drogos fejű szörfösökből állt.
Legjobb strand: Playa Taroa, Kolumbia.

Közlekedés
Ahol a legkönnyebb utazni: Peru. Ilyen színvonalú buszokon, ahol van wifi, 180 fokban hátra lehet dönteni az üléseket, és az egész fillérekbe kerül, már nem is sportteljesítmény a dolog.
Ahol a legnehezebb utazni: Suriname-ban, ha az ember el akar távolodni a karib partvidéktől.
Legjobb utazás: A három nap az Aquidabanon, észak felé a Paraguay folyón. vagy a határátkelés Nicaragua és Honduras közt Vagy a vitorlázás Kolumbiából Panamába. Itt nagyon erős a mezőny.
Legrosszabb utazás:A Macapától a brazil-francia guyana-i határig tartó buszút, amit egy pótülésen rugózva töltöttem, miközben a busz kegyetlenül rázkódott, kint meg szakadt az eső.
Legkönnyebb határátlépés: Buenos Airesből át Colonia de Sacramentóba hajóval. Nem is vettem észre az uruguayi ellenőrzést.
Legidegesítőbb határátlépés: Repülőtér, Miami, USA.
Leghosszabb egyenes közúton: 30 kilométer, az argentinai Trelewtől délre. Ment még tovább is, csak le kellett kanyarodnunk.
Leglecsoffadtabb reptér: Rurrenabaque, Bolívia. Ráadásul életem első reptere, ahol két különböz departure tax-et is ki kellett fizetni.
Legtávolabbi reptér a központtól: A kolumbiai Medellín reptere vagy 40 kilométerre van a várostól.
Legidegesitőbb buszpályaudvar: Riohacha, Kolumbia. Még be sem léptem, már tíz kikiáltó idióta csüngött rajtam, és sehogy sem lehetett kihámozni, hogy melyik busz, mikor és hova indul.

Emberek
Legjobb fej nép: Kolumbiaiak.
Legrosszabb fej nép: Venezuelaiak és jamaicaiak.
Legkeményebb turista: A süketnéma japán lány Chiloén. Spanyolul nem tudott semmit, és angolul írni is csak keveset. Fogalmam sincs, hogy oldja meg, ha nincsenek a közelben segítőkész turisták, de megoldja.
Legkeményebb bennszülött: Az az ősöreg, teljesen cserzett bőrű indián, aki a perui Arequipa mellett az egyik  legmagasabb hágón megállította a buszt, aztán a vállára vetett krumpliszsákkal elindult a semmibe, gondolom a lámacsordája után.
Legrosszabb fej turista: Az az izraeli, aki a teljesen nyilvánvaló tiltás ellenére is megpróbált becsempészni néhány almát Chilébe, aztán miatta állhatott a busz másfél órán át, amíg ki nem köhögte a 250 amerikai dolláros büntetést. Valamint az összes zajongó köcsög, aki miatt hostelek hálótermeiben nem tudtam eleget aludni, különös tekintettel arra a holland köcsögre, aki felhozott egy kolumbiai csajt Popayánban, majd letagadta, hogy az ő retiküljében csöngött hajnalban folyamatosan a mobil.
Legjobb fej turista: Az az igazság, hogy elég sok volt, és nehezen tudok választani. Talán a legimponálóbbak a fiatal, okos, vagány, egyedül utazó lányok.
Legostobább turista: A francia barom, aki elindult a Colca-kanyon mélyére egy negyven kilós hátizsákkal, hiába magyarázták neki a helyiek, hogy azzal soha nem fog kimászni onnét. Egyébként is teljesen fogalmatlan volt, és az a típus, aki azt képzelte, hogy ő majd utazgat egy évet nulla forintból.
Leghosszabb ideje utazó turista: A német-új-zélandi pár a Galapagoson, akik három éve indultak el saját vitorlásukkal Heidelbergből Új-Zéland felé.
Legbizarrabb turistamunka: Találkoztam egy olasz csajjal, aki matrózként dolgozik velencei vaporettókon, de még őt is veri a német csávó, aki a világ jelentős maratoni futóversenyeit fotózza, szabadidejében meg utazgat.
Legjobb turistaprojekt: A német arc Montevideóban, akinek életcélja megnézni egy meccset minden stadionban, ahol valaha vébédöntőt játszottak. És a holland psychobillys pár Észak-Chilében, akiket szinte csak az ipari pusztulat és a temetők érdekeltek.
Legtöbb idő után újra látott turista: Egy rendkívül fárasztó belga arccal vacsoráztam egyszer 2011 november végén az argentin Ushuaiában, aztán 2012 április közepén a Galápagoson megint láttam, de inkább elbújtam előle, annyira nem volt kedvem hozzá.
Legjobb nők: Medellín, Kolumbia.
Legjobb pasik: Uruguay.
Legrosszabb nők: Bolívia, azon belül is La Paz.
Legrosszabb pasik: Bolívia, azon belül is La Paz.
Legbutább emberek: Nicaraguaiak.

Legokosabb emberek: Chileiek.
Legjobb fej bennszülött: Ez egyszerűen eldönthetetlen Latin-Amerikában.

Legrosszabb fej bennszülött: Bármelyik jamaicai, akit lehetetlen volt lerázni.
Legmenőbb népviselet: Kuna indiánok, San Blas-szigetek, Panama.
Leghülyébb név: Elvis Dean Espejo, aki ügyvéd a paragauayi Filadelfiában. Az Espejo spanyolul tükröt jelent, de e nélkül is gyönyörű. Az ecuadori Chugchilánban a pincért mindenki Sinsinatinak hívta valami westernfilm után, amiben szerepelt egy Cincinnati nevű kocsmáros.
Nép, amelyik legkevésbé veszi figyelembe, hogy engem idegesít, ha valaki a a szomszéd buszülésről áttehénkedik az én felemre: Brazil.
Legtöbb kurva: Santiago belvárosának egy részén sötétedés után gyakorlatilag szlalomozni kell a kolumbiai kurvák és a transzvesztiták közt.
Legtöbb kokainárus: A teljesen kihalt Quitóban vasárnap kora délután hat sarkon belül ketten is próbálkoztak.
Legtöbb magyar turista: Az egész úton csak a kingstoni Bob Marley-múzeumban láttam magyar turistacsoportot, olyan heten-nyolcan lehettek.
Legmegdöbbentőbb kicsi a világ élmény: Az olasz srác a Buenos Aires-i hostelben, aki Budapesten ugyanakkor dolgozott a Lajos u. 74-76-ban, amikor én, csak ő egy emeletettel felettem, egy ügyvédi irodában. Minden bizonnyal utaztunk együtt a liftben, vagy ebédeltünk egyszerre a Pastramiban.

Szállás
Legjobb szállás: Tobacco Caye Paradise, Tobacco Caye, Belize.
Legjobb hostel: Hostal Urbano, San José, Costa Rica.
Legrosszabb hostel: Hostal Brasília, Brasília. Csak hostelnek hazudják, valójában egy megdöbbentően lehangoló kamionosmotel, nagyon-nagyon messze mindentől.
Legrosszabb hotel: Center Hotel, Concepción, Paraguay. A recepciós előttem rohant be a szobába, hogy valami illatosító spray segítségével megpróbálja álcázni a trópusi rohadás szagát. Nem sikerült neki. A Galápagos-szigeteken, Puerto Baquerizo Morenóban még lehangolóbb volt az én szobám az Hostal San Franciscóban, de ott talán a többi nem volt ennyire undorító.
Legdrágább szállás: A chilei Valparaísóban szilveszterkor 66 dollárba került egy éjszaka egy 12 fős hálóteremben. Ezt leszámítva 63 USD, Rich View Hotel, Kingstown, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek.
Legolcsóbb szállás: 3,7 USD, Palmeras Lodge, Sangalle Oasis, Colca-kanyon, Peru. És ezért egyedül voltam egy kétágyas, fürdőszoba nélküli szobában, a szálláshoz pedig egy teljesen elfogadható medence is tartozott.
Legsúlyosabb szállás: Hostal Licantanay, Valparaíso, Chile. Egy része az eseményeknek itt ki lett tárgyalva, de voltak ott még ezeknél is durvább dolgok.
Legjobb szállodai kilátás: A már említett Tobacco Caye Paradise, kilátással a karib tengerre.
Legidegesítőbb szállás: A panamai Davidban a The Purple House nevű hostel bolond amerikai tulajdonosa mindent lilára festett, és minden tárgy lila, a vécékeféig bezárólag.
Legtöbb éjszaka egy szálláson: 13, Pousada Tirol, Jericoacoara, Brazília. Egyébként is sokáig maradtam volna, de úgy külön nehéz volt elszabadulni, hogy függőágyból lehetett bámulni a londoni olimpiát.

Étel-ital:
Legjobb étkezés: Nem tudom eldönteni, hogy melyik argentin parrilla vagy perui cevichés.
Legrosszabb étkezés: Amikor harmincadszorra kellett kólát ebédelnem oreóval, annyira életveszélyesnek tűnt minden egyéb opció valami közép-amerikai buszmegállóban.
Legdrágább étkezés: 56 USD. Astrid y Gastón, Quito, Ecuador. Ez egy elég elegáns és elég híres dél-amerikai lánc helyi tagja. Nem éreztem drágának a színvonalhoz és a környezethez képest.
Legolcsóbb étkezés: Bolíviában és Nicaraguában szinte bárhol lehet két-három amerikai dollárért teljesen korrekt, három fogásos ebédmenüt kapni. Van egy dollárért is, de azt nem mertem megkóstolni.
Legjobb reggeli: Eggs benedict, The Turned Turtle, Little Corn Island, Nicaragua.
Legjobb házikoszt: El Roble, Belén, Paraguay.
Legrosszabb házikoszt: Tres Gigantes, Paraguay.
Legjobb helyi sör: Kross 5, Chile. De a többi kézműves sör is jó ott.
Legrosszabb sör: Club, Ecuador. Életem első söre, amit inkább nem ittam meg, annyira kellemetlen mellékíze van. Az ecuadori helyzetet még tragikusabbá teszi, hogy az ország másik söre, a Pilsner nevű, tényleg csak minimálisan jobb.
Legdrágább sör: 5 USD, 330 ml-es üveg, Clinic Bar, Santiago.
Legjobb koktél: Caipirinha, Brazília.
Legjobb rum:A guatemalai Zacapa. Ezöstérmes a guyanai El Dorado.
Legjobb nem alkoholos ital: Szinte bármelyik trópusi gyümölcslé, különös tekintettel a cupuaçúra és a guanabanára.
Legjobb kocsma: Pelican Bar, Treasure Beach, Jamaica.
Legbizarrabb megevett állat: Ecuadorban a dzsungelben ettem élő pondrót, Belize-ben pedig dinsztelt tatut.
Legrosszabb íz: Amit az ember reggel érez a szájában, ha az előző esti chilei buli lezárásaként egy hatalmas, avokádóval csurig töltött hamburgert evett meg.

Kultúra
Legsúlyosabb helyi tévéműsor: Egyértelműen azok a beszélgetős műsorok Paraguayban, amik az előző esti Megatáncot elemezték, de egy politológus részletességével.
Legrosszabb filmkombó, amit buszon az arcomba nyomtak: A Guayaquil-Quito távon először volt egy film egy tűzoltóról, akit már majdnem elhagyott a felesége, de amikor apja tanácsára Jézushoz fordult, sikerült visszahódítania a csapodár asszonyt a fess főorvostól. Ezt egy állatos gyerekfilm követte, amiben csak felnőttek és egy kutya szerepelt. Ez után jött egy rövid dokumentumfilm egy kéz és láb nélkül született ausztrál prédikátorról. A következő egy órában az ő prédikációját nézhettük, amit combcsonkjain totyogva adott elő. Zárásként rövid tanmesék következtek, amelyek közül is kiemelkedett az az abortusz-ellenes hirdetés, amit végig az épp abortált magzat narrált. "Jaj, a kezecskéim" - kiáltotta." "Jaj anyu, letépik a lábacskáim! Kérlek ne tépd le a lábacskáim, ígérem, soha többé nem rugdosom a hasikádat!"
Legtöbbször szándékosan meghallgatott szám: Dinosaur Jr: Budge.
Legjobb buli: A baile-funk buli egy riói favelában.
Legtöbbszor akaratlanul meghallgatott szám: Michel Teló: Ai Si Eu Te Pego.
Legjobb könyv, amit volt szerencsém valamelyik szálloda más utazók által hátrahagyott könyvtárából elolvasni: Carl Hiaasen: Stormy Weather.
Turisták által leggyakrabban olvasott könyv Latin-Amerikában: A 100 év magány kicsivel ver minden Coelhót.
Legmegdöbbentőbb könyv szállodai könyvtárban: Para-Kovács Imre: A mamut dala, Hotel Colorado, Playa del Carmen, Mexikó.

Egyéb
Legtöbb pénz egyetlen amerikai dollárért: 4100 paraguayi guarani.
Legkevesebb pénz egy amerikai dollárért: 2,02 brazil real.
Legdrágább belépő: 100 USD, Galapagos-szigetek Nemzeti Park, Ecuador. Ezt nem számítva 48 USD. Boca Juniors-San Martin a Bombonerában, Buenos Airesben.
Legtöbb kóbor kutya: Szinte bárhol Chilében.
Legsúlyosabb egészségügyi probléma: Két nap láz és gyomorrontás az argentinai Belénben, aztán még egyszer pont ugyanez a perui Cajamarcában.
Legfeleslegesebb tárgy, amit magammal hoztam: Vajon miért volt nálam vagy húsz befőttesgumi?.
Leghülyébb tárgy, amit más turistánál láttam: A limai szállásomon volt egy amerikai lány, aki egy hullahopp-karikát cipelt magával. Oké, összehajthatót, de akkor is. De állítólag valaki látott valakit, aki nem akarta Limában hagyni a szörfdeszkáit megőrzésre, ezért két darabot végighurcolt a perui Andokon.
Legalaposabb motozás: Kolumbiában a Pasto-Bogotá buszomat Cali után megállították, és a rendőrök a buszon lévő összes tárgyat darabonként átnézték, minden poggyászt elemeire szedtek. Kivéve az én nagy hátizsákom, mert azt valamiért elfelejtették.
Legkellemetlenebb szakadt és gyűrött ruhában mászkálni: Bármelyik latin-amerikai nagyvárosban, ha bulizni akar az ember este.
Legkellemetlenebb hely hasmenésre: Iszonyatosan szégyellem azóta is, de a világ egyik legszebb nemzeti parkjában, a patagóniai Torres del Painéban egyszer muszáj volt egy gyönyörű ösvényről berohannom a bokorba. De ezért inkább csak szégyellem magam, a legszörnyűségesebb az a kétszer tíz perc volt, amit a nicaraguai Juigalpa buszpályaudvarának vécéjében töltöttem el összegörnyedve.
Legsúlyosabb hiba: Amikor Dominikán vasárnap jöttem rá, hogy szombatra volt repülőjegyem Saint Vincentre.
Legbátrabb cselekedetem: A már említett leugrás a vágtató guyanai lóról nem volt rossz, de azt a kényszer szülte. Viszont önmagam is nagyon megleptem, amikor a csoportból egyedül felmásztam a vezető után a guatemalai barlangban a sziklafalon, majd beleugrottam öt méterről egy sötét pocsolyába.
Legcsúnyább lehúzás: A "becsületes" megtalálótól 130 amerikai dollárért visszavásárolt laptopom.
Legsúlyosabb bűncselekmémy: Amikor a guatemalai San Francisco el Alto piacán zsebmetszés áldozata lettem, és odaveszett a fülhallgatóm, valamint 20 amerikai dollárnyi guatemalai quetzal.
Legtöbb koldus és utcagyerek: Managua, Nicaragua.
Legdurvább, mással megtörtént lehúzás: Állítólag valaki egy perui buszpályaudvaron átadta a cuccát becsekkolásra, majd csak később tudta meg, hogy azok nem is igazi buszcég-alkalmazottak voltak, és leléptek minden ingóságával. Ötletem sincs, hogy lehetne ez ellen védekezni. Plusz a számtalan sztori fegyveres rablásokról.
Legijesztőbb pillanat: Amikor Revashnál leejtettem a sziklafalról a hátizsákom, és be kellett másznom az aljnövényzeten át, hogy vissza tudjam szerezni a szemüvegem. Plusz bármelyik utcasarok Salvadorban.
Legsúlyosabb baleset: Az egyik galapagos-szigeteki búvárkodáson a csónakban mellettem ülő argentin barom nem bukfencezett ki hátrafelé, amikor a vezető hármat számolt. Én viszont igen, így amikor néhány másodperccel később ő is jött, már alatta voltam a vízben. Ha pont a fejemet találja el a palackjával, ott helyben meghalok. És az is szép volt, amikor Guyanában a lovam valahogy elrágta a zabláját, és nekem le kellett ugranom, amint vágtatni kezdett irányíthatatlanul.
Legsúlyosabb baleset, amit szerencsére csak nézőként láttam: A Manaus előtt az orrom előtt elsüllyedő hajó, a vízben segítségért kiáltozó legénységgel.
Legsúlyosabb, mással megtörtént baleset: Két francia lány mesélte, hogy épp Kambodzsában voltak a 2011-es nagy árvizek alatt. Phnom Penhben az olcsó hostelek jó része egy tó partján van. Ők az egyik földszintjén kaptak szobát. Mire visszamentek vacsorából, a szobájukban fejmagasságban állt a víz, a menthető tárgyakért sokszor kellett lemerülniük a mocskos dzsuvában.
Legundorítóbb betegség: A kolumbiai határ és Manaus közt felszállt a hajónkra egy idős nő, akit tetőtől talpig fél pingponglabdányi szemölcsök borítottak. Szerencsére gyorsan le is takarodott.
Legtöbb ember egyetlen motorbiciklin: Egy felnőtt öt gyerekkel, Trinidad, Bolívia.
Legtöbb csótány: Rua da Palma, São Luís, Brazília.
Legnagyobb csótány: Hotel Farroupilha, Boa Vista, Brazília. Többször kellett rácsapni egy vastag útikönyvvel, mire végre megdöglött.
Legjobb lejmoló: A pantomines a kolumbiai Cartagenában. Az óváros legforgalmasabb pontján az volt a trükkje, hogy a kocsmák teraszain ülő kétszáz turista előtt minden arra járót megszívatott, aztán a végén beszedett vagy száz dollárt a fetrengve röhögő közönségtől.
Legtöbb fénykép egyetlen nap alatt: 25 darab, 2011.12.06, Antarktisz.
Az út folyamán másoknak legtöbbször elmesélt sztori: A laptopom ellopását és visszavásárlását annyiszor mondtam el, hogy a végén már én is nagyon untam.
Leghosszabb naplóbejegyzés: La Paz-Puno-Arequipa, bedöglött busszal 4800 méteren, aztán hazudozós stoppolással.

Címkék: úton érdekes adatok

süti beállítások módosítása