PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

BÉDEKKER: Húsvét-sziget

2012.03.23. 23:35 |  Bede Márton

HANGA ROA

Camping Mihinoa Valószínűleg ez a legolcsóbb szállás az egész szigeten. Viszont az okos emberek nem sátrat bérelnek, mert azokban lehetetlen aludni, amint feljön a nap, hanem minimálisan több pénzért ágyat szereznek valamelyik szobában. Pont előtte van a sziget második legjobb naplemente-néző helye.

Kaimana A főutca számtalan pont ugyanolyan drága étterme közül ebben az átlagnál rosszabbul főznek.

Kanahau A főutca számtalan pont ugyanolyan drága étterme közül ebben az átlagnál jobban főznek. Viszont talán egy hangyányival drágább is a többinél.

Mahima Nui A főutca számtalan pont ugyanolyan drága étterme közül ebben pont átlagosan főznek. Cserébe délben van egy helyi mércével korrekt árú ebédmenüjük.

Parti bódék Hanga Roa strandja mellett áll három egymásba nőtt bódé, egyforma ételekkel és árakkal. Amelyek minimálisan a főutcai rablóbandáé alatt vannak, így normális ételt ennél olcsóbban nem nagyon lehet enni az egész szigeten.

Tía Berta Ez az egyik legolcsóbb étkezési lehetőség Hanga Roában, ha az ember nem küld rá a két herkentyűs empanadára két ötdolláros mangólevet.

Tataku Vave Ugyanazok az ételek, ugyanazok az árak, ugyanazok a kis adagok. Viszont Hanga Roának ezen a végén nem nagyon van más étkezési lehetőség, a tengerre néző terasz első osztályú, és ha az ember Orongótól gyalogol lefelé fáradtan, pont jókor jön szembe ez a hely.

Csónakbérlés Pipával és búvárszemüveggel úszkálva szinte semmit nem lehet látni, viszont menni egy kört Orongo alatt és a két kis szigetecske körül kifejezetten érdekes.

Hanga Roa strand A homokos rész akkora, mint egy nappali, a víz tele van kövekkel, és mindent ellepnek a szörfösök. Viszont tekintve, hogy a Húsvét-szigeten alig van fürdési lehetőség az óceánban, és ez csak gyalogtávra van a szállásoktól, meg kell becsülni.

Múzeum Nagyon kevés tárgyi emlék van itt, hiszen nem is maradt meg sokkal több. És azért is kár, hogy a történelem mintha megszakadna az európaiak érkezésével. Viszont a szövegek és magyarázatok még így is érdekesek.

Tehai Ezeknél a moaioknál a legszebb a naplemente, ennek megfelelően minden második, éppen a szigeten tartózkodó turista itt hegyezi a fényképezőgépét. Mindegy, így is tökéletes az élmény.

HÚSVÉT-SZIGET

Bódék Anakenán Hanga Roán kívül az egyetlen hely az egész szigeten, ahol meleg ételt lehet kapni. A választék ugyanaz, az árak úgyszintén, viszont a szél mindent elvisz az asztalról, amibe nem kapaszkodik a vendég.

Ahu Akivi Az egész szigeten csak ez a hét moai néz a tenger felé. Ráadásul nyugati irányban, így ide közvetlenül napnyugta előtt érdemes feljönni.

Ahu Te Pito Kura Itt állt a valaha felállított legnagyobb moai, ma viszont már arccal előre fekszik a porban. Ami nagyon látványos és hatásos is egyben.

Anakena A sziget egyetlen legálisan használható strandja, ám tömeg így is csak hétvégén van, amikor a helyiek is csapatosan itt fetrengenek. A víz kék, a hullámok szórakoztatóak, a homok fehér, a pálmafák susognak, és hát a rohadt életbe, ez a világ egyetlen strandja, amelynek a díszlete egy rakás peckes moai, fején vörös konttyal.

Maunga Terevaka A sziget legmagasabb pontja. Ahu Akivitől kell felgyalogolni, és a lényeg annyi, hogy nem az ananászfarmra vezető ösvényen kell elindulni, hanem ami előtt a behajtani tilos tábla van. A legmagasabb pontot kőrakás jelöli, csak így lehet megtalálni a tök egyforma dombok közt. A minden irányban végtelen Csendes-óceánért fél lábon ugrálva is megéri feljönni.

Orongo Az épületek annyira nem izgalmasak, az egykori ceremóniafalu fekvése viszont nagyon rendben van, és a kőbe vésett madáremberek is érdekesek.

Ovahe strand Elvileg itt tilos fürdeni, de ez láthatóan keveseket zavar. Mivel a Húsvét-szigeten se bűnözés, se veszélyes állatok nincsenek, a sziklafal aljában található mélyedés ideális az egyébként szintén illegális strandon alvásra.

Papa Veku A Húsvét-sziget összes nevezetessége közül ezek a kopott petroglifek a legkevésbé érdekesek, de hát ki fog kihagyni bármit, ha már egyszer eljutott ide?

Poike Ez a félsziget, és rajta több vulkáni kúp az egész sziget legelhagyottabb része. Elvileg itt kell lennie valahol a "Virgins' Cave" néven futó lyuknak, de nekünk négyünknek két óra izzadással sem sikerült megtalálnunk, és komolyan kétlem, hogy bárkinek helyi vezető vagy GPS-koordináták nélkül sikerülne. A séta itt így is kellemes, a kopárságot pedig különböző állapotban lévő marhatetetemek színesítik.

Puna Pau Ez megint csak nem a legérdekesebb dolog a Húsvét-szigeten. Azért senkinek sem fog fájni, ha megnézi, hol fejtették a szobrok vörös koronájához szükséges köveket.

Rano Kau Nyilván senki sem vitatkozik azzal, hogy lenézni ennek a kráternek a mélyébe, aztán ki az óceánra a leszakadt falán keresztül, a legszebb panoráma az egész szigeten. És máshol is viszonylag kevés a kihívó.

Rano Raruku Az egykori kőfejtő, tele különböző állapotban félbe hagyott moaiokkal. Valószínűleg ez a leglátogatottabb pontja a Húsvét-szigetnek.

Tongariki A legtöbb visszaállított moait felvonultató ahu. Ez a hivatalos napfelkelte-néző hely, de érdemes egyszer nap közben is visszajönni, amikor nincs itt senki.

Címkék: chile húsvét sziget bédekker

süti beállítások módosítása