PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

BÉDEKKER: Santiago és Valparaíso

2012.01.10. 22:20 |  Bede Márton

SANTIAGO

Santiago Backpackers Nagyjából a tökéletes hostel. Jó helyen van, a személyzet normális, bulis is meg nem is, jók a fürdőszobák, okés a reggeli, és még egy rendes belső udvara is van.

El Ají Seco A belváros sok perui étterméből azt ajánlják leginkább az útikönyvek, és ennek megfelelően elég drága, viszont egyértelműen nem a legjobb.

Mercado Central Ritka, hogy egy totálisan elturistásodott piac szórakoztató tudjon maradni, de a santiagói központi halpiac ilyen. A közepén lévő éttermek a legdrágábbak, viszont ott nagyobb a választék, és tudnak is főzni. A peremre szorultak cserébe olcsóbbak, és tele vannak helyiekkel. Evés közben lehet nézni a vicces turistacsalogatást, utána meg menni egy kört a magyarul teljesen névtelen, fura csúszómászók közt.

Los Tesoros del Inca Nekem ez tetszett a legjobban a belvárosi perui éttermek közül, leginkább mert itt ettem a legjobb cevichét. A pisco sour is jó volt, és annyira sokat nem is kellett fizetni. A környék kurvái törzsvendégnek számítanak, így addig is van min röhögni, amíg ki nem hozzák az ételt.

Patio Bellavista Az Erzsébet téri Gödörrel keresztezett pláza, ahol alig néhány bolt van a vagy száz teraszos étterem közt, amelyekben jómódú chileiek mutogatják magukat egymásnak.

Zabo Ahhoz képest, hogy milyen sokra tartja minden forrás, annyira azért nem jó a szusi. Viszont annyira nem is rossz, és kint ülni a modern művészeti múzeummal megosztott teraszon az egyik legeurópaibb dolog, amit Latin-Amerikában csinálni lehet.

Bar Loreto Ez elvileg a legkúlabb szórakozóhely a kúl szórakozónegyedben, viszont sajnos pont akkor volt zárva, amikor célba vettem. De tényleg itt lép fel mindenki, aki számít a tök jó chilei popzenében.

Bellavista A világ egyik legfurább szórakozónegyede, ahól szó szerint semmi sincs szórakozó- és vendéglátóhelyeken kívül. Tíz háztömbnyi kocsma, diszkó, étterem és miegyéb, estétől hajnalig tömve santiagói fiatalokkal.

Bellas Artes Bellavista az össznépi szórakozónegyed, itt viszont csak menő helyek vannak, szusizók, dizájnboltok és divatos, homoszexuális, gazdag chileiek. Az egész úgy néz ki, amilyen Budapest még 20 év múlva sem lesz.

The Clinic Egy hely, ahol a falon Manu Chao-idézetek vannak, a pincérek Che Guevarának és Allendének vannak öltözve, és 5 dollár egy kis üveg sör. Nekem ez így nem állt össze.

Cerro San Bernardo A magasabbik hegy és kilátó, ahol egyrészt túl nagy a tömeg, másrészt olyan magasan van a teteje, hogy a szmogtól csak szerencsével látni valamit a városból és az Andok környező csúcsaiból. Felmászni fárasztó, a sikló viszont nevetséges. Nincs jó választás.

Cerro Santa Lucía Ez a kisebbik hegy Santiagóban, innét sem látni sokat, viszont legalább szabadon lehet felmászni, és valamennyit azért látni a tájból. Ez sem egy világra szóló élmény, de egyértelműen a jobb választás.

Museo Chileno de Arte Precolombino Pont jó méretű, egész Latin-Amerika Kolombusz előtti kultúráját bemutató múzeum. A múmiáktól a kerámiákig minden rendben van, a textileknek szentelt szoba viszont magában megéri egy repülőjegy árát Budapestről.

Sanhattan Santiago pénzügyi és kereskedelmi központjában lassan megépül Dél-Amerika legmagasabb felhőkarcolója, és egyébként is nyilvánvaló a dinamikus fejlődés. Az irodaépületek és előttük az absztrakt szobrok a világ bármelyik jómódú nagyvárosában lehetnének, és itt pont ez jelenti az élményt.

VALPARAÍSO ÉS KÖRNYÉKE

Hostal Licanantay Soha az életben nem aludtam olyan szálláson, amely minden szempontból pont olyan lett volna, mint egy diliház. Ugyanakkor talán sehol nem is szórakoztam ilyen jól. Akit zavar, hogy a tulajdonost elviszi a rendőrség, mert autók tetején ugrál, vagy reggel ötig soha nem lehet aludni, akkora a buli, az keressen magának fekvőhelyet máshol.

El Café del Poeta Michelin-csillag nem veszélyezteti a helyet, de Valparaíso belvárosában a nyugalom és a tisztaság szigete, normális ételekkel, ami itt már hatalmas teljesítménynek számít.

Pizza Hut Botrány: az egész Chilét elárasztó undorító virslit is rárakják a pizzáikra.

Restaurante Abtao Körülbelül úgy néz ki, mint bármi a Liszt Ferenc téren, majdnem annyiba is kerül, és csak valamivel jobb. Nekem megfelelt, de jó hangulatban voltam.

Subida Ecuador A valparaísói buliutca, amit egy amerikai útitárs úgy írt le, hogy "all the bars are sketchy as fuck". Aztán együtt elmentünk néhány helyet itt körbeinni.

Centro Comercial Trespalacios Valamiért az útikönyvek nem az ilyen helyeket emelik ki, pedig ez az áruház, amelyben egy spirállépcső körül uszkve 120 fodrászat található, a maga nemében pont olyan érdekes, mint a Machu Picchu.

Museo Fonck Az egyetlen dolog, amiért megéri átmenni Viña del Marba, leszámítva az esetet, ha valaki nagyon rajong a virágórák iránt. Itt van a világ egyik legkomolyabb Húsvét-szigeti gyűjteménye, ami így is csak három szobát jelent, de azok kellőképpen érdekesek is.

Címkék: chile bédekker

süti beállítások módosítása