PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cucc

2011.08.16. 17:32 |  Bede Márton

Az ázsiai tapasztalatokra építve most tudatos döntés volt csökkenteni a málha méretét. Mindenképpen bele akartam férni egyetlen nagy, 60 literes hátizsákba. Lesz nálam egy kis hátizsák is, de ennek, ha épp nincs használatban, bele kell férnie a nagyba. Ez végül sikerült is, a teljes cucc súlya 18.9 kiló lett.

Az ilyen hosszú útra pakolásnak két aranyszabálya van. Az egyik, hogy semmi értelme több cuccot vinni, mint amennyit egy három hetes kiruccanásra vinne az ember. A másik pedig, hogy ha az ember nem tervez hónapokat tölteni a dzsungelben, úgyis lesz ott legfeljebb két napos utazással elérhető bevásárlóközpont, ahol az ég világon mindent meg lehet kapni. Ha elromlik a fülhallgató vagy nem elég az öt trikó, akkor majd veszek.

De elég lesz az öt trikó. Az ember néhány hónap utazás után sem kezd el igénytelenedni – na jó, egy kicsit igen –, de arra rájön, hogy otthon nem azért vesz fel minden nap új ruhát, mert az előző koszos, hanem mert furcsán néznének rá a munkahelyén, ha egész héten ugyanabban a trikóban jelenne meg. Nekem a gondot most inkább az jelentette, hogy leszek nagyon hideg, nagyon szeles és nagyon meleg helyen is, ezek pedig különböző ruhadarabokat igényelnek. Végül arra jutottam, hogy a meleg ruhákat sem viszem túlzásba, és ha esetleg mégis fáznék Patagóniában vagy az Andokban, akkor majd veszek még egy kabátot.

RUHA
- 1 pár szandál
- 1 pár túracipó
- 1 vietnami papucs
- 2 rövidnadrággá alakítható hosszúnadrág
- 1 öv
- 1 fürdőnadrág
- 1 vastag leggings (Nemcsak meleg alsó öltözet, hanem egyben fantasztikusan szexi is.)
- 1 esőnadrág
- 5 pár zokni
- 1 pár túrazokni
- 5 alsónadrág
- 5 rövidujjú trikó
- 1 hosszúujjú trikó
- 1 ing
- 1 polar pulóver
- 1 softshell dzseki
- 1 széldzseki
- 1 kötött sapka
- 1 nyári sapka
- 1 extra cipőfűző

A mindenféle kozmetikai cuccok nyilván folyamatos utánpótlást igényelnek majd. Ahogy a listából világos, talán a normálisnál kicsit többet foglalkozom a lábkeményedésekkel és a berepedő sarkakkal.

KOZMETIKA
- 1 fogkefe
- 1 tubus fogkrém
- 1 tusfürdő
- 1 szappan, szappantartóval
- 1 tekercs vécépapír
- 1 travel towel
- 1 eldobható borotva
- 1 dezodor
- 1 Labello
- 1 tubus szarvasfaggyú
- 1 körömvágó olló
- 1 körömcsipesz
- 1 körömkefe
- 1 lábreszelő
- 1 30-as faktorú naptej
- 1 szúnyogelleni spray

Az "egyéb" címke alatt tud az ember minden hülyeséget magával cipelni. Érdemes végignézni, milyen felesleges marhaságokat hurcolásztam végig Ázsián. De ha úgyis olyan kis helyet foglal, és nincs semmi súlya, miért ne vinnék magammal megint 5 méter damilt, még ha a múltkor nem is volt rá semmi szükség? Egészen biztos, hogy most nagyon jól fog jönni valami szúnyogháló felerősítéséhez. Vagy nem. Ja, szúnyoghálót majd a helyszínen tervezek venni, akárcsak függőgyat.

EGYÉB
- 1 60 literes hátizsák
- Pacsafe fémháló a hátizsákhoz (Ez az a speciális háló, amivel le lehet zárni, majd hozzá lehet láncolni bármihez a nagy hátizsákot. Ázsiában sem volt hülyeség, Latin-Amerikában viszont többet lopnak, úgyhogy még nagyobb szükség lesz rá.)
- Kis hátizsák
- Hálózsák-bélés (Hosszas vacakolás után arra jutottam, hogy nem viszek rendes hálózsákot, mert ahol mindenképpen szükséges – túrázáskor, leginkább – ott lehet bérelni. Majd kiderül, hogy ez jó döntés volt-e.)
- Napszemüveg, erős tokkal
- Szemüveg, még erősebb tokkal
- Övtáska (A nadrág alá felvehető típus. Hátha azt nem szúrják ki a tolvajok.)
- 4 pár füldugó (Nem csak nekem, hanem akinek esetleg velem kell együtt aludnia mondjuk egy sátorban.)
- 1 fejlámpa
- 1 fémbögre
- 1 spork
- 1 bicska
- 2 toll
- 30 nagy nejlonzacskó
- 20 kis nejlonzacskó
- 2 zárható fedeles, könnyű műanyag doboz (Ezek borzasztó praktikusak, minden kis szirszart szépen lehet bennük tárolni.)
- 2 lakat kulccsal
- 5 méter erős damil
- 10 befőttesgumi
- 5 nagy biztosítótű
- 1 tekercs szigetelőszalag
- 1 öngyújtó
- 1 doboz gyufa
- 1 lefolyódugó-szett
- 1 varrókészlet

Nyilván nem meglepő, de az utóbbi négy évben nem a fogkefék vagy az alsónadrágok világa fejlődött a legjobban, hanem a technikáé. Ennek megfelelően az ázsiai helyzethez képest itt komoly változtatásokra volt szükség és lehetőség. Illetve hát röviden egy nagyra: fényképezőgép, iPod, mobil és óra helyett most csak egy 4-es, 32 GB-s iPhone-t viszek magammal. Erre ugyan nem fér fel minden zene, ami nekem létfontosságú, de a laptopon úgyis ott lesz (nagyon hosszú, 1000 lemeznél is többet tartalmazó lista itt olvasható), cserébe viszont mindent tud, és sokkal kisebb is, mint a felsorolt eszközök. Mobilként nem tervezem használni, de ki tudja, lehet, hogy olyan országban, ahol sokáig leszek, veszek bele microSIM kártyát is. Amennyire pedig én fényképezni tudok, ahhoz tényleg elég ez az iPhone is.

TECHNIKA
- 1 kis távcső
- 1 iPhone 4, 32 GB
- 1 fülhallhgató
- 1 USB kábel iPhone-hoz
- 1 kemény műanyag tok iPhone-hoz
- 1 laptop (Fehér MacBook, reméljük még kibírja ezt a kis strapát, szegény már nem új.)
- 1 laptop-töltő
- 1 iPhone-töltő
- 1 pendrive
- 1 konnektor-adapter

Két hibát lehet elkövetni az útikönyvekkel kapcsolatban: túl sokat cipelni belőlük, és csak a Lonely Planetre hagyatkozni. Aki az utóbbit teszi, hamar azzal szembesül, hogy a világon bárhova megy, ott nagyon sokan vannak – hiszen a világ turistáinak jelentős része is ugyanezeket a könyveket böngészi. Így én az egyébként sokmindenben nagyon hasznos LP-kötetek közül csak egy általános dél-amerikait viszek (illetve a laptopomon van még a közép-amerikai és a karibi kötet is), és igyekszem más kiadók könyveiből ötleteket szedni. És úgyis ott van az internet, a végtelen ember által írt végtelen véleménnyel, egészen biztosan a jó tippek jelentős része onnét fog jönni, éttermektől a kirándulásokig.

ÚTIKÖNYVEK
- 1 South America Lonely Planet
- 1 Rough Guide Argentina
- 1 Rough Guide Chile
- 1 Argentina térkép

A mindenféle hivatalos papírok nem foglalnak sok helyet, viszont nagy hátrányuk, hogy gyakorlatilag pótolhatatlanok. Magyar útlevelet például szinte lehetetlen külföldön beszerezni, úgyhogy vigyázhatok ezekre, mint a szemem fényére. És persze mindent lefénymásolok, sőt, be is scannelek és elemailezek magamnak.

PAPÍROK
- Útlevél
- Búvárigazolvány
- Dive log
- Nemzetközi jogsi
- Jogsi
- Oltási igazolvány
- Biztosítás igazolása
- Hitelkártya
- 200 USD cash
- Mindenről 2 fénymásolat

A legegyszerűbb lenne semmilyen gyógyszert sem vinni magammal, hiszen ezek is mind beszerezhetőek szinte mindenhol, ráadásul többnyire olcsóbban is, mint Magyarországon. Csak hát az a helyzet, hogy lyukas zoknival nem gond ruhaboltot keresni, viszont ha az embernek 39 felett van a láza, már nincs annyira kedve patikába rohangálni. Ezért egy alap elsősegély-doboz azért lesz nálam. Az oltásaim rendben vannak, úgyhogy remélem legfeljebb egy-két antibiotikum-kúrával és néhány földrengető hasmenéssel megúszom a kalandot. Maláriagyógyszer-ügyben még nem döntöttem véglegesen, de valószínűleg mielőtt elérkeznék a rizikós vidékekre, veszek egy nagy adag Lariamot, aztán szedem, amíg kell, bármilyen színesek tőle az álmaim.

GYÓGYSZEREK
- 1 digitális hőmérő
- 2 doboz Bolus Adstringens
- 1 doboz Imodium
- 1 doboz Rubophen
- 1 doboz Cataflam
- 1 doboz Xyzal
- 3 doboz Sumamed
- 1 tubus Canesten kenőcs
- 1 doboz Mebucaine tabletta
- 2 csomag sebtapasz
- 1 doboz Hyperol

Címkék: utazás előtt szaktanácsadás cucc

süti beállítások módosítása