PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

BÉDEKKER: Chiloé

2011.12.12. 08:43 |  Bede Márton

CASTRO

Hostal Cordillera Inkább olcsó hotel, mint hostel, de mivel úgyis külföldiekkel van tele, tök mindegy. Az elülső teraszról a kilátás a tengerre egyébként is ötcsillagos. Az egyszemélyes szoba alig drágágbb, mint a dorm, úgyhogy megéri.

Brisas del Mar A szuvenírpiac mögötti étteremsorban, egész sok helyi vendéggel. Ránézésre jónak tűnt, de ahol ételmérgezés is jár a nyers herkentyűkhöz, azt az éttermet jobb kihagyni.

Emeleti hely A főutcára néző olyan egyszerű hely, hogy hal és neve is alig van. Ide érdemes jönni húst enni sült krumplival, amikor az ember már nem bírja tovább a herkentyűket.

La Brújula del Cuerpo Étterem, kocsma, billiárdterem és szórakozóhely legalább két szinten. A hamburgerjük rendben van, de ide azért mégis inkább inni érdemes jönni, úgyis ezt teszi fél Castro.

Octavio Nagyon hosszú az étlap, viszont úgyis csak azt lehet rendelni, amit épp fogtak, így végigolvasni sem érdemes. És egyébként is jobb maradni a curantónál, a chiloéi vegyes mindennél, mert itt nagyon jót adnak.

Ristretto Café Nevében kávézó, valójában inkább söröző, legalább negyven féle sörrel Chiléből és az egész világból. Az előbbiekből a Kross 5 volt a legjobb, de nyilván érdemes a teljes kínálatot végiginnni.

Sacho A legdrágább és legexkluzívabb étterem Castróban, ahol a chilei tradícióknak megfelelően nem tudnak főzni. A tengeri sün nagyon jó volt, de azt úgysem mindenki szereti, a többi étel pedig pont ugyanazt tudja, mint Chiloén bárhol, csak sokkal többe kerül.

Autóbérlés Chiloét jól megnézni saját autó nélkül csak hetek alatt lehet, úgyhogy ez az a hely, ahol legalább egy napra kötelező bérelni.

Palafitos A leghíresebb és egyben gyakorlatilag egyetlen nevezetesség Castróban. A cölöpökön álló házak reggel a legfotogénebbek.

CASTRÓN KÍVÜL

Dalcahuéi kofák Ennél jobbat, olcsóbbat és hangulatosabbat nem nagyon lehet enni egész Chilében. Egy furcsa formájú épületben van 12-15 kis konyha, amikben vidám, kövér halaskofák készítik el, amit a férjeik éppen fogtak. A vegyes tengeri levesben körülbelül 50 kagyló van, és a többi adag is hasonló.

El Chejo A vendégkönyv nemzetközi beírásai szerint ez egész Chile legjobb étterme, ami azért túlzás, de egy álmos halászfaluba tényleg pont ilyen kell, zavarba ejtően lelkes tulajjal és főzni tudó konyhával.

Achao Ha éppen nem építik át előtte a főteret, a templom minden bizonnyal kívülről is jól néz ki, mert a belsejéből egyértelmű, hogy Chiloé számtalan fatemploma közül ez a legszebb.

Curaco de Vélez Szezonban, amikor nyitva vannak a parti osztrigás éttermek, talán érdemes itt megállni. Viszont akkor Chiloén máshol is lehet osztrigát enni. Szezonon kívül semmi nincs itt.

Dalcahue A templom szép, és a vasárnapi piac is jó, csak el kell kerülni a turistáknak fenntartott szuveníres részt, és inkább a szárított kagylók és a hamis DVD-k között érdemes elveszni.

Lemuy Ha már sok lenne az eszeveszett chiloéi tempó, itt még pár sebességgel vissza lehet venni. Az egész kis szigeten csak zöld dombok, tragikus földutak és látszólag üres falvak vannak. A Chiloére visszainduló tömegközlekedés menetrendjét érdemes többször is egyeztetni, különben kellemetlen meglepetésekre lehet számítani.

Parque Nacional Chiloé Aki nem akar két napot gyalogolni, az itt nem sokat lát a végtelen Csendes-óceán hullámain kívül, viszont ez így magában is teljesen jó program.

Puñihuil Dél-Amerikában nem itt lehet a legtöbb pingvint látni, de ha már egyszer ott van az ember Chiloén, ennek a túrának is bele kell férnie. Kis szerencsével oroszlánfókákba és az igazi sztárokba, a háton úszó tengeri vidrákba is bele lehet futni.

Tenaún A kékre festett fatemplom a legvidámabb az egész szigeten, a dombok közt idevezető földút pedig még chiloéi mércével is nagyon rendben van.

Címkék: chile bédekker

süti beállítások módosítása