PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

BÉDEKKER: Északnyugat-Argentína

2011.11.06. 23:04 |  Bede Márton

BELÉN

Hotel Belén Ez minden útikönyv szerint egy szuper hotel, ahol még a fürdőszobák is fantasztikus terméskő-berakásokkal büszkélkednek. Akit ez vonz, mindenképpen itt szálljon meg, akit viszont riasztanak a szocialista típusú, túlárazott állami szállodák, az menjen máshova.

Hotel Samai Belén másik szállodája fele annyiba kerül, mint a Hotel Belén. Terméskő sajnos nincs a fürdőszobában, viszont itt is van kábeltévé és wifi, valamint viszonylagos tisztaság.

1900 Elvileg ez Belén legjobb étterme. Én mást nem próbáltam, de ez tényleg jó. Ha az ember csak egy irtózatos méretű húsdarabot kér, a pincér őszintén hüledezve megkérdezi, hogy biztos nem kell-e egy előétel is.

SALTA

Hostal 7 Duendes Az első szobák sötétek, a hátsókban meleg van. Ennek ellenére bárkinek bátran ajánlható hostel, kiváló hátsó kerttel, és irtózatosan rossz filmek széles gyűjteményével.

La Posta Viszonylag drága, argentin családokkal teli parrilla, ahol a szokásos marhaételek mellett vannak bizarrabbak is, mint a grillezett tőgy, és a kölyökkecske nagyon finom. A marhaoldalasuk annyira nem jött be, de lehet csak rossz napja volt a hentesüknek.

Peña Casona del Molino A peña olyan étterem és szórakozóhely, ahol mindenféle népzenészek adják elő a produkciójukat, jam session üzemmódban. A Casona del Molinóban az a jó, hogy ha az ember be van oltva a latin zenének ez a negédes-gitáros-régies ága ellen, amibe még az O Sole Mio is belefér, akkor kiülhet a kertbe, ahol alig hallani a zenészeket, és ehet egy nagy darabot a különlegesen jó minőségű marhahúsból.

Museo de Arqueología de Alta Montaña Az Andok egyik vulkánjának tetején talált három, feláldozott inka gyereket bemutató múzeum. Nagyon jó, de talán túlzás az álszenteskedés és a kéztördelés a múmiák kiállítása miatt. Az anyagba nem lehet belekötni, viszont néha a múzeum előtti sor szinte körbeéri a háztömböt.

Museo Pajcha Kihagyható, de egy esős délelőttre tökéletes kis múzeum, jól összeválogatott gyűjteménnyel, tele mindenféle kuriózumokkal, mint a puskás angyalok és a pogány szentek. A tökéletesen őrült tudós igazgató külön élmény, bármilyen nyelven.

SALTÁTÓL DÉLRE

Hostel Ruta 40 Egy éjszakára pont jó Cafayatében, és fogalmam sincs, miért akarnak valaki egynél több éjszakát maradni Cafayatében.

El Estribo Kívülről egyszerű comedor, bent kalapos indián asszonyok nyomják magukba a rántott húst, viszont olyan bife de chorizót adtak, amilyet talán sehol Argentínában. És nem is volt drága.

Mercado Municipal A Cafayate piacának szélén található, este is nyitva tartó étterem nemcsak rossz étellel szolgál, de egy világhírű borvidék közepén valahogy még rossz bort is tudtak találni a kedves vendégek kedvéért.

Cachi A Saltától délre található, minden második turista által felkeresett két központ közül Cachi sokkal szimpatikusabb, mint Cafayate. Ez egy jó hangulatú kisváros, ami még nem omlott össze teljesen a szuvenírstandok súlya alatt.

Parque Nacional Los Cardones Hatalmas, sokkarú kaktuszok nemcsak a Vadnyugaton vannak, hanem ezen a 3000 méter körüli fennsíkon is, Salta és Cachi között félúton. Ezek a kaktuszok egyenként is jól néznek ki, nagy tömegben pedig pláne.

Quebrada de las Conchas Minden cafayetéi túraszerevező kínálja ezt a kirándulást, de az egyébként is látványos Quebrada de Cafayatéban könnyű megtalálni, ezt, a leglátványosabb szekciót. Negyed óra sétára a főúttól már semmi nincs, csak egy csomó fura színű sziklafal, meg homok.

Embalse Cabra Corral Hatalmas víztározó Saltától délre. Szezonon kívül nincs itt semmi, szezonban meg gondolom nem lehet lépni az itt henyélő saltaiaktól. Némelyik gazdag nyaraló jól néz ki, de ezen kívül teljesen érdektelen, a part meg tiszta kosz.

SALTÁTÓL ÉSZAKRA

Hostal El Sol Jó fej a személyzet, jók a kétemeletes dormok, viszont messze van Humahuaca központjától, este sötét az út, és én köveket raktam a zsebembe a kóbor kutyák ellen. Mindenki döntsön maga, nekem megfelelt.

El Portillo Ez egy hostel is, de én csak az éttermét próbáltam. Ahol egész jó locrót adtak, ami nagyjából az Andok gulyáslevese. Humahuaca egyébként nem tűnt egy gasztronómiai központnak, úgyhogy kísérletezés helyett bátran ajánlom ezt a helyet.

Iruya Aki nem tervez Bolíviába menni a közeljövőben, az ne hagyja ki az ide vezető utat, mert a 4000-es hágónál, előtte és utána tényleg látványos. Tulajdonképpen magával Iruyával sincs baj, szépek a környező hegyek, és ha a főtéren épp piac van, akkor a kifőzdékben egy relatíve fejlett országban lehet átélni a harmadik világbeli étkezések élményét.

Uquía Elvileg itt van Északnyugat-Argentína legérdekesebb temploma, viszont aki meg is szeretné nézni a belső, tényleg érdekes részt, az indulás előtt győzödjön meg a nyitva tartási időről. Uquía lakói nemtől és életkortól függetlenül azt is csak pénzért akarták elárulni, hogy nincs, aki kinyissa a templomot.

SAN JUAN ÉS KÖRNYÉKE

Hostel Zonda Egészen visszataszító hostel a buszpályaudvar közelében. Valamikor tíz éve lehetett utoljára vállalható, azóta az undorító, alagsori szobák csak büdösödnek, a fürdőszobák pedig egyre jobban szétesnek.

Út Santiagóba A Mendoza és Santiago de Chile közötti szakasz a világ egyik leglátványosabb nemzetközi útvonala. Mindenképpen érdemes nappal megtenni. Még az Aconcagua is látszik a majdnem 7000 méterével, a határátkelőnél pedig bármennyit kell várni – és tuti kell várni –, nem lehet megunni a havas csúcsok látványát.

VILLA UNIÓN ÉS KÖRNYÉKE

Complejo Turístico Paraíso del Bermejo A méltóságteljes név egy semmilyen bungalósort takar. A szobák egy estére megfelelnek, és ez sem az az argentin kisváros, ahol egy éjszakánál többre akarna bárki maradni.

Restaurante Doña Paula Bent Villa Uniónban nincs nagyon ennél jobb hely. A rántott húsuk megkóstolása után mégis azt mondanám, hogy a kint, az útkereszteződésnél található parrilla biztosan drágább, viszont garantáltan sokkal jobb is. 

Parque Nacional Talampaya Erről született egy részletes írás is. Most maradjunk csak annyiban, hogy ha a pénz nem akadály, feltétlenül megéri.

Címkék: argentina bédekker

süti beállítások módosítása