PANAMERICANA

Mert mindannyiunknak jár másfél év oligarcháskodás.

gmail:
panamericanablog


Egy korábbi út:
Khívától keletre

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Érdekes adatok Paraguayról

2011.10.22. 14:51 |  Bede Márton

- Paraguayban naponta 49 amerikai dollárnak megfelelő guaranit költöttem, és egyáltalán nem spóroltam.
- Paraguayban nem lehet bankautomatából pénzt felvenni úgy, hogy a helyi bank ne  tartson meg magának valamivel több mint 6 amerikai dollárt. Lehetetlen kijátszani a rendszert, még Citibankos kártyával, a helyi Citibank egyetlen, külvárosi automatáját használva sem lehet megúszni a lenyúlást.
- Az általam látott legmenőbb asuncióni étterem annyira menő volt, hogy a férfivécében a piszoárok csurig voltak töltve jégkockával. Mi lehetne nagyobb luxus, mint ötven fokban jégre hugyozni?

- Észak-Argentínában és Uruguayban is sok matéteát isznak, Paraguay viszont egészen más szint. Itt eleve mindenki még nagyobb termoszt hord a hóna alatt, hogy állandó legyen a vízutánpótlás, és ezek nem is egyszerű termoszok, hanem mindenféle divatos dizájnnal, például jaguárfoltokkal vagy a népszerűbb focicsapatok színeiben is kaphatók. A paraguayiak pedig nemcsak matét, hanem még inkább annak jéghideg változatát, a helyi klímához jobban illő tererét szopogatják reggeltől estig. Az íze körülbelül olyan, mint a néhány órája lenyírt gyepet vízzel felönteni. A matét és a tererét egyaránt úgy isszák, hogy újra és újra feltöltenek meleg vagy hideg vízzel egy növénnyel teli edényt, aztán mindenki ugyanazon a fém szívószálon keresztül iszik. A legváltozatosabb fertőzések elkerülések érdekében érdemes úgy helyezkedni, hogy a társaság legtisztábbnak látszó tagja után következzünk a körben.


- Paraguay Latin-Amerika egyetlen tényleg teljesen kétnyelvű országa, ahol a lakosság kilencven százaléka beszéli a spanyol felfedezők és a guaraní bennszülöttek nyelvét is. A kettő, spanyoltudással érthetetlen keveréke a jopará. Gyarmatosítás után a világon szinte mindenhol a gyarmatosítók nyelve kerekedett felül, az pedig végleg ritkaság, hogy az idegenek vegyék át a helyiek nyelvét.
- Október 15-én Asunciónban fellépett a Guns N'Roses, néhány nappal később pedig az Aerosmith.
- Paraguay a világ második legnagyobb elektromos energia exportőre. A franciák valamivel többet szállítanak külföldre, de ők importálnak is, úgyhogy nettő számokkal a paraguayiak nyernek. És az a sok áram az országban mind vízienergiából származik, elsősorban az Itaipú, kisebb részben a Yacyretá gátakból.
- Paraguay történelmében központi szerepet játszott egy ír prostituált. Eliza Lynchet a 19. század közepén, párizsi bevásárlókörútján szedte össze Francisco Solano López, az aktuális paraguayi diktátor, Carlos Antonio López fia. Amikor apja halála után Francisco Solano jutott hatalomra, Lynch lett a de facto first lady. Azért csak de facto, mert volt egy érvényes házassága egy francia katonatiszttel, és ezért López soha nem vette el. Ettől még Lynch a koszos kis Asunciónban próbált példaképe, Marie Antoinette életéhez hasonló körülményeket teremteni, miközben még a helyi felső ezer is lenézte közismert múltja miatt. Lynchnek állítólag komoly szerepe volt abban is, hogy López az emberiség történetének egyik legvéresebb háborúját indította meg szinte valamennyi szomszédja ellen. Viszont szemben Lópezzel, ő nem maradt ott a háború utolsó csatájában, hanem visszautazott Párizsba, ahol szegényen és elfeledve halt meg.
- Az asuncióni elnöki palota egy koldusszegény bádogvárosra néz.
- Paraguay 2011 májusában ünnepelte függetlensége kikiáltásának 200. évfordulóját. A bicentenarióra emlékező zászlók, feliratok és matricák még októberben is mindenhol kint voltak, olyan magasztos szövegekkel, mint például "a Nemzet iskolái minőségi oktatással hajtanak fejet a 200. születésnap előtt".
- Köszönhetően a német bevándorlóknak, még az olcsó paraguayi sörök is teljesen jók.

- Kevés ország lehet a világon, amelynek gazdasági életében a csempészet olyan fontos szerepet játszik, mint Paraguayéban. Ma már egy fokkal rendezettebb a helyzet, mint a nyolcvanas-kilencvenes években, de az argentin-brazil hármas határnál található paraguayi város, Ciudad del Este léte ma is a csempészetre épül. A mindenféle elektronikai cikkek Paraguayban jóval olcsóbbak, mint a két nagy szomszédban, így az ittenieknek megéri akár egy Playstationt is átcsempészni a határon. Ugyanebből következik, hogy Paraguayban még az alsó középosztálynak is nagyon sok modern kütyüje van, szinte csak a kétkezi munkások használnak Blackberrynél rosszabb mobilt.
- Paraguay klímája az elviselhetetlent súrolja. Aunciónban már a tavasz első hetében bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet. A nyári, száraz, 45 fokos hőségben épeszű turistának nem lehet itt dolga.
- A paraguayiak vagy gyorsan felejtenek, vagy mindent megbocsájtanak, vagy még az átlagos kelet-európai nemzetnél is hajlamosabbak magukat áldozatként beállítani, mert nincs a paraguayi történelemnek olyan negatív szereplője, aki ma ne lenne hősként tisztelve. Eliza Lynchig bezárólag mindenkit utcanevek tömkelege ünnepel, talán csak a legutóbbi véreskezű diktátor, Alfredo Stroessner teljes rehabilitálása várat még magára egy kicsit. De nem sokat, az egészen biztos.
- A népes arab kolóniának köszönhetően Paraguayban igen népszerű döner kebabot itt úgy hívják, hogy lomito árabe.
- Az országban akkora német közösségek élnek, hogy vannak gyerekek, akik 18 éves korukig meg sem tanulnak spanyolul. Az iskolát el lehet végezni németül is, és a környéken is úgyis mindenki németül beszél.
- Bolívia mellett Paraguay a másik ország az amerikai kontinensen, amelynek nincs tengerpartja. Viszont szemben Bolíviával, Paraguaynak soha nem is volt. Ennek megfelelően itt mindig jól el lehetett bújni a világ elől, akár jezsuita szerzetes, akár náci háborús bűnös, akár kokaincsempész volt az ember.
- Paraguay a világ egyetlen országa, amelynek zászlója nem egyforma a két oldlán. A piros-fehár-kék csíkok közepén az egyik oldalon a kincstári címer, a másikon az állami pecsét van – bármik is legyenek ezek.
- Paraguayban még az 1970-es években is találtak ismeretlen emlősöket. A chaco pekári egy kismérető vaddisznó, amiről a tudomány sokáig azt hitte, hogy már rég kihalt, míg mindenki meglepetésére Nyugat-Paraaguayban fel nem bukkantak élve. Becenevük, a "disznók a zöld pokolból" a legvagányabb becenév, amit állatnak el lehet képzelni.
- Paraguay és a német nácik szövevényes kapcsolata nem 1945 után kezdődött, hanem még a 19. század végén. Ekkor alapította meg Nueva Germaniát Bernhard Förster és felesége, Elisabet Nietzsche, az ideggyenge filozófus nővére. Förster klasszikus antiszemita volt, zavaros nézetekkel a német faj felsőbbrendűségéről, a koldusszegény kolónia viszont annyira nem vitte semmire, hogy néhány év alatt sokan hazamentek vagy elköltöztek, ő maga pedig öngyilkos lett. Elisabeth Nietzsche visszatért Németországba, élete hátrelévő részét pedig Förster szentté avatásának, valamint testvére munkássága elnáciasításának szentelte. Elég jóban volt Hitlerrel is, aki gondoskodott arról is, hogy Förster paraguayi sírját igazi német földdel borítsák be.
- Asunción minden bizonnyal a világ egyetlen fővárosa, amelynek főterén is egy sátortáborba oltott nyomornegyed áll. Az itt élő szerencsétlenek indián parasztok, akiknek a kormány kisajátította a földjét, ők pedig Asunción szívében élve és tiltakozva próbálkoznak valami kompenzációt kicsikarni. Nem úgy néz ki, hogy menni fog, úgyhogy a pucéran szaladgáló rézbőrű kisgyerekek még biztos sokáig ott lesznek a Plaza Uruguayán.

- Ma egész Paraguay az Ejercito del Pueblo Paraguayótól retteg. A néhány éve alakult EPP-nek a legmerészebb becslések szerint sincs 15-nél több tagja, és a gazdagok kirablásánál nincs is nagyon kiforottabb ideológiájuk. Néhány emberrablást tudtak eddig összehozni, 2011 őszén viszont egyszerre két rendőrt is megöltek, amitől az egész ország megvadult. Most északon szükségállapot van, délen paranoia, a hadsereg közbe szeretne lépni, az ellenzék szerint a kormány a hibás, és nem lepne meg, ha valami brutális állami fellépéssel sikerülne tényleg egy csomó embert a most még maroknyi terrorista mellé állítani.
- Ki tudja, a világ melyik országában fekszik a legtöbb nő plasztikai sebész kése alá, Paraguay mindenesetre előkelő helyen lehet. A tévében látott műsorvezetők és mosolyogva integető kellékek gyarkolatilag sziliokonból és botoxból állnak.
- Paraguayban hatalmas reményeket fűznek a magyarul jázminpakóca, guaraníul ka'a he'e néven futó édesítő- és általános csodaszerhez. Az indiánok által az ősidők óta használt, és Japánban is népszerű növényt az EU és Amerika hatóságai sokáig nem akarták beengedni, de most úgy tűnik, végre megenyhültek. A paraguayi lapok gazdasági rovata szerint ebből több pénz fog befolyni, mint a kokainból. Nekik legyen igazuk. 
- Paraguay Bolívia után Dél-Amerika második legszegényebb országa. Ennek ellenére itt a szegénység valahogy nem tűnik olyan reménytelennek, mint a nyugati szomszédnál. Talán mert Asunciónon kívül sehol sincs igazi nagyvárosi szegénység, hiszen nincsenek is nagyvárosok. Vagy mert a latin-amerikai átlagnál is gyakoribb korrupció, a virágzó csempészet, valamint a jövedelmező kokainbiznisz számai nem jelennek meg a hivatalos statisztikában.
- A Tres Leones nádpálinka litere Paraguayban pontosan 1 dollárba kerül. Nem biztos, hogy a folyadék drágább a műanyag üvegnél. És egyáltalán nem is rossz, hiszen nyilván sokkal drágább lenne, ha bármilyen szeméttel felütnék.
- Az ágaskodó paraguayi nacionalizmus Argentínába és Brazíliába már nehezen mer belekötni, a harmadik szomszéd Bolívia viszont remek partner a kakaskodáshoz. Szeptember végén a paraguayi lapok címlapjukon számoltak be arról, hogy az ország nyugati határán, még hat egész méterrel a paraguayi oldalon, találtak egy "Isten hozta Bolíviában" táblát. Asunciónból képviselők utaztak a helyszínre, saját szemükkel felmérni a bolíviai pofátlanság csúcsát, és természetesen azonnal magyarázatot is követeltek az ország szuverenitásának megsértéséért.
- A paraguayi Megatáncot nézve egyszerűen nem tudtam eldönteni, ki a profi táncos és ki a celeb az egyes párokban, annyira jól táncolt mindenki.
- Paraguay lakossága hatmillió fő körül van, és félmillió paraguayi él külföldön, vendégmunkásként. Arról mindenki nevetve beszél, hogy Buenos Airesben a kurvák nyolcvan százaléka paraguayi, és hogy a Spanyolországból gyanúsan jó ruhákban hazatérő nőknek sem hiszi el senki, hogy bébiszitterkedni voltak.
- A Paraguayban 1954 és 1989 közt uralkodó, német származású Alfredo Stroessner Dél-Amerika messze leghosszabb ideig uralkodó diktátora volt. Az ellenzék eltüntetésére és a hadserege erős embereivel megosztott, jövedelmező csempészbizniszre épített rendszerét úgy hívják, hogy Stronato.
- Paraguay mindkét nemzeti étele elég fura. Az egyik a chipa, ami maniókalisztből készült, elég egyszerű péksütemény, jobb esetben sajttal dúsítva. A másik a sopa paraguaya, ami nevével szemben egyáltalán nem leves, hanem kukorica alapú puliszkaszerűség, szintén sajttal. Frissen mindkettő jó, de nemzeti ételnek talán kevés. Marhahús szerencsére minden nagyvárosban van, a folyók környékén pedig jók a halak.

- Ma Paraguay Dél-Amerika leggyorsabban fejlődő országa, évi kilenc százalékos gazdasági növekedéssel.
- 1865-ben Francisco Solano López szinte egyszerre üzent hadat Argentínának, Uruguaynak és Brazíliának. Az öt éven át tartó háború elején az agresszív paraguayi butaságból még futotta néhány kisebb győzelemre, a végén viszont a szövetségesek egyszerűen felőrölték a kis országot. A paraguayi csapatok az utolsó csatákban szinte már csak 12 éves gyerekekből álltak. 1870-re Paraguay lakossága a háború előtti 1 300 000-ről 220 000-re csökkent, amiből mindössze 29 000 volt férfi. Alig van hasonlóan tragikus eredményű háború az emberiség történetében, Lengyelország veszteségei a II. világháborúban sehol nincsenek ezekhez a számokhoz képest.
- Akit még ennél is jobban érdekel Paraguay, de nem tervez az országba utazni, mindenképpen olvassa el John Gimlette At The Tomb of the Inflatable Pig című könyvét. Részben Paraguay történelme, részben jellegzetesen angol útinapló, és végig nagyon szórakoztató.
- Dél-Amerikában, a Guyanákat leszámítva, messze Paraguayba érkezik a legkevesebb külföldi turista. Nincsenek kihagyhatatlan nevezetességek, nincsenek nagyvárosok fejet letépő éjszakai élettel, és Asunciónt leszámítva turisztikai infrastruktúra is alig van. Akinek két-három hete van, az nyilván Peruba, Bolíviába, Brazíliába vagy Argentínába megy. Akinek viszont több ideje van a kontinensen, az nagyon jól teszi, ha szán néhány hetet a Magyarországnál négyszer nagyobb országra. Latin-amerikai emberek, latin-amerikai városok, latin-amerikai tájak, latin-amerikai tempó, latin-amerikai kalandok, sehol egy gringó, és még olcsó is az egész. A legelejétől a legvégéig élveztem.

Címkék: úton érdekes adatok paraguay

süti beállítások módosítása